Birgitan polut (11-13.5.2012)

Noniin.

Pitkästä aikaa oli jonkinlaista vaellussettiä. Tällä kertaa matkakohteena oli Lempäälän mehtissä risteilevä Birgitan polku. Retkikunta koostui kahdesta jäsenestä. Aikataulut Jurin kanssa  mätsäsivät viimein ja kevätreissu toteutui. Viikonloppuvaelluksesta olikin ollut puhetta vuoden 2010 Helvetinjärven keikasta asti.

Suunnitelin reitiksi hätäpäissäni ympyrälenkin, joka kulkisi Kirskaanniestä Tervajärven eteläpuolelta Vähäkausjerven laavulle ja siitä Taivalpirtin kautta takaisin Hervantaan. Polkuja kulkisimme pääasissa, mutta muutamia oikaisuja metsän läpi olisi tarvittaessa.

Lähtö tapahtui Insinöörinkadulta noin klo. 19:30. Kirskaanniemessä muutamaa tuntia myöhemmin. Ei ollut muita kulkijoita tai perjantainviettäjiä näkösällä, joten majapaikaksi valittiin laavu järvinäköalalla. Pientä tihkusadetta ajoittain, mutta ei vaaraa kastumisesta. Matkalla Kirskaanniemeen oli polulla vettä runsaahkosti (kuva 1), joten tuleva päivä mietitytti hieman.

Osalla retkikunnasta oli hieman kevyehkö yöpymisvarustus näin keväistä ajankohtaa ajatellen (Makuupussin comfort ~15 C) ja yö sujui hieman katkonaisesti. Itsehän nukuin untuvapussissa lämpimästi vaikka aamuyöstä palelin myötätunnosta avattuani pussia jalkopäästä.

Aamulla hidas lähtö. Jälkeen yhdentoista taisimme olla liikkeellä. Perus vaellussettiä pienessä tihkusateessa. Oikaisimme muutaman hakkuuaukion läpi. Jos sade meinasikin joskus yltyä, sadeviitan pukeminen karkoitti sen tehokkaasti. Noin viideltä olimme kyynärön laavulla, jossa lämmin ateria. Muutama kilometri vielä patikointia vähäkausjärven ”töllille”.

Tölli on siis maalattialla varustettu tuvan ja laavun välimuoto. Tämän hirsistä valmistetun rakennelman havaittiin yön aikana pitävän huonosti lämpöä, johtuen kenties oveen  ja sen alle tehdyistä ilmastointiaukoista. Kun kamiina hiipui, oli sisällä kylmä hujauksessa. Suurimman osan yöstä polttelimmekin (minä vähemmän) tulta, jotta huonommallakin pussilla pärjäsi.

Vähäkausjärven laavu

Aamulla oli tavoitteena jatkaa matkaa noin puoli kymmen aikoihin, ja tähän melkein päästiin. Keli aurinkoinen, paisteessa jopa kuuma. Kausjärvellä lämmin ateria about puoli kaksitoista. Takaisin Hervannassa 14:30.

Huomioita:

  • Riittävän lämpimät makuupussit mukaan koko retkikunnalle
  • Grillimakkara valmistuu kaminaan sisällä noin minuutissa (rautalanka aina mukana)
  • Retkeily on mahdollista Tampereen välittömässä läheisyydessä
  • Savunhaju tarttuu vaatteisiin

Kotona odottikin sitten yllätyksenä puolenyön työselostuksen palautus, mutta siitäkin sitten selvittiin (12/12p). DI-työn kanssa on pitänyt (ja pitää edelleen) kiirettä. Vaelluksia luvassa taas aikaisintaan syksyllä.

Tietoja matsku

Arjen seikkailija. Tarinoita reissuilta ja muutakin matskua.
Kategoria(t): Vaellus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti