Vaellustakki

Fjällräven Abisko Jacket 189.00€, Fjällräven Greenland No1 Jacket 219.00 €, Fjällräven Iceland Trousers 129.00€. Siinä on toinen toistaan poskettomampia hintoja ihan perinteisille erätakeille ja – housuille. Ominaisuuksina kaikissa on tiiviisti kudottu kangas ja yleensä riittävästi taskuja sekä tietysti kiva leikkaus. Mielessä saattaa vilahtaa taas nauravat Ruotsalaiset matkalla pankkiin. Yritinkin tällä kertaa ottaa vaihtoehtoisen lähestymistavan tähän vaatetusasiaan, kun se taas tuli ajankohtaiseksi holtittoman turpoamisen takia.

Smock

Taskuja ja tuulenpitävyyttä – voiko kesä-syysvaatteilta muuta toivoa? Kenties ulkonäköä ja kipinäkestävyyttä myös tarvitaan. Kaikkia näitä ominaisuuksia tarjoaa armeijakamppeet (ainakin nopean värikäsittelyn jälkeen).

Armeijan vaatettamisen voi hoitaa monella tavalla. PV hoitaa asian omalla tyylillään. Hmmm hyvä, mutta meille tavan tallaajille ei käyttökelpoista lumppua sen myllyn jälkeen taida jäädä. Iso-Britannian armeijassa, kuten varmasti monessa muussakin, varusteiden kiertoaika on ihan pikkuisen lyhyempi kuin meillä. Uutta ja muutaman kerran käytettyä housua ja takkia on täten tarjolla eBayssä pilvin pimein ja myös meillä kotomaassa esimerkiksi Varustelekassa aika-ajoin.

Kävinkin varustelekassa sovittamassa hyväkuntoisia Desert-kuvioituja Windprood Smock -takkeja. Sain eliminointimenetelmällä määritettyä omaksi kookseni 180/112 (eli siis pituus ja rinnanympärys = NATO-koko). Kyseisen koon takkia ei siis ollut juuri sillä hetkellä saatavissa, joten turvauduin eBayn valikoimaan. Ja niin, käytännössä uusi takki lähti liikkumaan Suomea kohti noin 39€ hintaan. Omalla kohdallani leveähköt hartiat aina aiheuttaa ongelmia, nytkin 120 olisi varmaan olut hartioista ok, mutta muuten sitten kauhea säkki.

Hieman kauhtunut takki. Väriero housuihin on luonnosssa huomattava!

Hieman kauhtunut takki. Väriero housuihin on luonnosssa huomattava!

Tämän takin kauneus piilee sen väljässä mitoituksessa. Helmaan ja vatsan ympäristöön saa ryhtiä kiristämällä kuminauhoja, mutta takin alle mahtuu reilusti villa- ja aluspaitaa. Päällystakin mitoituksen kun tulisi aina mahdollistaa liikkumattoman, eristävän, ilmakerroksen muodotuminen ilman turhaa kireyttä. Tässä takissa tosiaan varaa on kaikkialla, hihan pituutta lukuunottamatta.

Olkavarteen oli kauniisti harsottu ehkä jokin aselajin tunnus.

Olkavarteen oli kauniisti harsottu ehkä jokin aselajin tunnus.

Syy takin värjäämiseen on se, että ostin samalla reissulla samaan sarjaan kuuluvat Windproof- housut (NATO-koko: 90/96/112) ja koska en tahdo näyttää aavikolta eksyneeltä britiltä, oli toinen vaatekappale värjättävä. Housujen värjäämistä en tosiaan edes harkinnut. Ne on übermageet!

Ainiin. Oma pituus ja paino tällä hetkellä 185cm ja 101 kg, jos siitä jollekin olisi mitoitusapua.

Värjäys

Tekstiilien värjäämiseen on tarjolla useita tuotteita. Marketeista löytyy Dylonin ja Nitorin ”lisää vain suola” -värejä. Pysyvään värjäykseen löytyy kotimaisia reaktiivivärejä kuten EMO-tekstiilivärit ja Wennström Oy:n Semitone värit. Näissä väreissä ruoka- tai glaubersuolan lisäksi on lisättävä kiinnitysainetta (esim. kalsinoitu sooda). Tavoitteena on kiinnittää värimolekyylit kovalenttisesti luonnonkuituun.

Kävin Frederikinkadun HobbyPointissa kyselemässä väreistä, ja pullo Wenströmin väriä (no 295, musta) tyrkättiin kouraan. Siitä vain kokeilemaan sitten…

Netistä tilattu takki ei ollut ihan brand new ja jostain oli ihmeen ummehtunut hajukin pääsyt tarttumaan. Esipesu ennen värjäystä oli jo senkin takia hyvä tehdä. Värjäyksessä laitoin soodan sekä suolan rummun rei’istä koneen pohjalle ja 100ml (liikaa!!!) väriä pesupalloon. Valitsin ohjelmaksi 60 C pidennetyn pesun (Bosch Classixx 5). Sitten kasteltu takki sisälle rumpuun ja koneet käyntiin!

StepsVärjätty takki pestiin vielä 60 asteessa ja sen annettiin kuivua. Jippii, väriä näytti tatttuneen:

JalkeenPaallaLopputulos on ihan ok vaellustakiksi. Väristä tuli yllättävän tumma. Aiemmin ruskeat kohdat näyttävät ihan mustilta ja vaaleat tumman sinisiltä. Koska takki on sekoitekangasta (puuvilla-polyester), jossain valossa pientä kellerrystä on havaittavissa, kun väri on tarttunut vain puuvillaan.

Huomaa vaaleiksi jääneet saumat ja tarranauhat. Ne ovat keinokuitua!

Huomaa vaaleiksi jääneet saumat ja tarranauhat. Ne ovat keinokuitua!

Ensi kerralla osaa olla varovaisempi värin annostelun kanssa. Todennäköisesti 20-25 ml olisi riittänyt tähän takkiin. Noo, tämä kelvannee nyt tällä erää.

-Matsku

Tietoja matsku

Arjen seikkailija. Tarinoita reissuilta ja muutakin matskua.
Kategoria(t): Vaellus Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti